Cititorii întreabă, Avva Pafnutie cel Nou încearcă să răspundă

-Bine te-am regăsit, dragă Avvă Pafnutie, în acest nou format, dacă pot să zic așa. (Și iată că pot).

-Bine v-am regăsit.

-A fost o perioadă cam lungă de absență din mediul online, lumea începuse să se neliniștească, să se panicheze. Masele largi de cetățeni…

-Da, știu. (oftează) Am avut de lucru anul ăsta cu castraveții, a fost secetă…

(Ucenicul Inochentie are un acces de ilaritate și este îndepărtat discret, de către Avva Sofronie ajutat de Avva Varsanufie).

-Să revenim la noul format, la noul site. De ce ați simțit nevoia acestei schimbări? Ce credeți că va aduce ea nou în peisajul online românesc?…

-Nu știu, Fratele Andryusha m-a convins. Practic, eu eram absorbit de chestiunea secetei… (Râde, apoi desface un borcan de murături și apucă ceva de deasupra. Auditoriul înghite în sec, dar se ține tare). E greu să aduci ceva nou în peisajul online românesc, mai ales cum suntem noi, ascunși după dealuri. Dar, dacă nu vom reuși ceva în mediul românesc, ne-am gândit că, poate, vom reuși ceva la nivel planetar sau, de ce nu, măcar intergalactic…

-Bun, vedem că sunteți pus pe șotii în dimineața asta… să continuăm cu site-ul, dacă permiteți.

-Permit, de ce nu?

-Practic, ce fel de servicii oferiți prin intermediul site-ului, sau cum ar trebui să se raporteze lumea la el? Ce așteptări aveți dumneavoastră de la cititorii site-ului?

-Serviciile oferite sunt aceleași ca pe majoritatea site-urile de socializare online: îndrumare spirituală, dezvoltare personală, sfaturi de îngrijire, stil de viață, un pic de interogare a viitorului cu ajutorul horoscopului… Chestiuni firești, creștine, care se practică peste tot.

-Mda…

-In ceea ce privește modul cum ar trebui să se raporteze lumea la el – am discutat și cu Fratele Andryusha și cu celelalte Avve – lumea ar trebui să se comporte firesc, civilizat, să-și facă cont de user, să scrie postări, să participe la forumuri, dezbateri, să-și ceară prietenia unii altora, să creeze grupuri private, în care să-i bârfească pe ceilalți, înscriși în alte grupuri private, să trimită articole spre publicare pe blog, sau cereri de creare a propriilor bloguri în rețeaua noastră, și așa mai departe. Cu alte cuvinte, să se comporte ca în viața reală, fără să facă prea mult caz.

-Cu alte cuvinte, nimic ieșit din comun, bizar, care să nu se încadreze în limitele obișnuite ale creștinismului modern, civilizat.

-Exact. Nu dorim să ieșim în evidență.

-Și, totuși (mă tem că trebuie să insist), de unde ideea acestui proiect, dacă nu doriți să oferiți nimic nou, revoluționar, ca să zic așa?

-Meritul (între ghilimele) îi aparține Avvei Varsanufie, în calitate de stareț al Sihăstriei.

-Așa…

-Da. El, văzându-l pe Fratele Andryusha cum dă târcoale mai toată ziua pe la pivnița cu murături, s-a gândit să facă ceva, să-l ajute să scape de obsesia asta… Practic, cum a procedat în cazul Ucenicului Inochentie, care făcuse o obsesie pentru bicicleta Avvei Sofronie. I-a poruncit să-și ia un Bugatti Veyron și s-a rezolvat.

-Am înțeles. Mulțumim mult pentru timpul acordat, toate cele bune!

-Doamne ajută!

7 răspunsuri la „Cititorii întreabă, Avva Pafnutie cel Nou încearcă să răspundă”

  1. Eu sunt nou, nu știu multe expresii familiare voastre, Cervantes n-are rafinarea lingvistică actuala voastră. Sunt așadar de o țara al căruia nume nu reușesc sa îmi amintesc. Un oarecare Quijote care se lupta cu moare de vântu. Dar febră de aventurier on line nu mă lasă in pace și trebuie se posteze ceva chiar daca nu știu bine cine sunt uriașii care se opune prezența mea. Sper să nu fac multe efracție dialectice și sa apăr ocazional in dezbateri, tăcut ca spectator cuminte. Va doresc un drum bun lângă fratele Andryusha.

  2. Mulţumesc Doamne pentru că m-ai învrednicit să pun multe murături toamna aceasta! Acu’ mi-ai îndeplinit şi dorinţa de a savura postări de intelectuali prin acceptarea mea în acest site! Aşteptarea nu a fost în zadar. Vreau să urez acestui blog zbor intergalactic după multe ture prin peisajul românesc!
    Desfac un borcan cu castraveţi că deja bălesc numai gândindu-mă la ce voi savura pe aici.
    Borcanele cu murături le am la îndemână (dacă va fi cazul o să umblu şi la butoaie!) Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.