Noutăți organizatorice (1)

Bine v-am regăsit, dragi cititori și user-i ai site-ului nostru. Întrucât au trecut mai bine de două luni de la lansare și am deprins o oarecare experientă în administrarea acestuia (emoticon care se strică de râs) am decis unele schimbări pe care dorim să vi le aducem la cunoștință pe această cale. Schimbările vizează modul de utilizare al blogului principal (și nu numai).

Astfel:

  • într-un viitor apropiat, vom instala un plugin nou, care va oferi fiecărui utilizator posibilitatea de a deține, pe lângă wall-ul propriu, și un blog propriu. Această ofertă vine ca urmare a politicii noastre de a face din freesdom.org o platformă  de interacțiune social-media cât mai completă posibil.  Accesul la wall, blog și celelalte secțiuni ale site-ului vor fi gratuite, ca și până acum.
  • într-un viitor ceva mai îndepărtat, vom crea o platformă de blogging de sine-stătătoare, prin intermediul căreia doritorii vor putea beneficia de un blog personal, disponibil la adresa freesdom.org/nume-site. Posibilitațile de personalizare ale acestui blog vor depăși cu mult pe cele ale blogului simplu de user. Practic, acest din urmă blog va fi un site în toată regula, cu posibilități de schimbare a temei, de instalare de pluginuri, de monetizare chiar a traficului și așa mai departe. Accesul la această platformă se va face contra unei sume lunare modice, motivul principal pentru perceperea acestei taxe fiind  dorința de a încuraja deținătorii blogurilor respective să posteze cât mai des și să interacționeze cu cititorii lor. Psihologic vorbind, când dai un ban, oricât de puțin, ești mai motivat să faci ceva decât atunci când e pe gratis. (no offense). Sumele obținute din vânzarea acestor adrese de blog vor fi reinvestite integral în platformă, respectiv pentru: achiziționare de pluginuri, theme, plata găzduirii și alte cheltuieli planificate, ce vizează extinderea ofertei noastre.
  • din motivele enunțate mai sus, am hotărât ca blogul principal al site-ului freesdom.org să găzduiască numai postări administrative sau anunțuri de interes general privind platforma noastră sau membrii site-ului. Postările referitoare la viața Sihăstriei Apokalypto și a îndrăgiților (sperăm 🙂 ) locuitori ai acesteia, vor fi mutate pe blogul propriu al sihăstriei, ce va fi disponibil pe platforma noastră.
  • sunt în studiu și posibilități de chat/ mesagerie instant, precum și alte bunătăți, dar, vorba aceea, toate la timpul lor.

Până atunci, vă urăm multă sănătate și să ne auzim (și citim) cu bine!

 

Administrația

Pastorala de Revelion a Avvei Pafnutie cel Nou

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos, dragi membri ai comunităţii freesdom.org, stimaţi internauţi: ne apropiem, iată, de momentul cumpenei dintre ani. Este acel moment în care ne facem bilanţul pentru anul care a trecut şi planuri pentru anul ce stă să vină. De asemenea, este momentul în care îl trimitem pe Ucenicul Inochentie în beci, să verifice rezerva de murături şi dosim sticlele de vodkă luate la reducere, din supermarket, pentru ca acestea să nu ajungă pe mâna copiilor. (sau să nu-i tulbure pe cei de alte religii, după caz).

Revenind la anul care a trecut, dacă ar fi să facem un scurt bilanţ la noi, la Sihăstria Apokalypto, putem să remarcăm, fără falsă modestie, că a fost un an îmbelşugat, plin de roade materiale şi spirituale. Pentru a nu cădea excesiv în păcatul trufiei, mă voi mulţumi să menţionez, la realizări, numai construirea acestui lăcaş virtual – site-ul freesdom.org – destinat să devină refugiul ultim al internautului întristat de reaua întocmire a acestei lumi, în general şi a propagandei mediatice, în special. Deşi mai este mult de lucru până să ajungem să oferim toate serviciile pe care ni le-am propus prin intermediul platformei noastre, considerăm că, cu ajutorul lui Dumnezeu, am pornit cu dreptul şi am reuşit să asigurăm minimul necesar unei funcţionări decente. Dacă Providenţa va binevoi, sperăm ca în anii următori să creştem după cum ne dorim şi să facem din Sihăstria Apokalypto site-ul freesdom.org un loc de întâlnire şi de comunicare pentru cât mai multe persoane aflate în căutarea Binelui, Frumosului şi Adevărului. (sau, în traducere liberă, a Dumnezeului religiei creştine).

În încheierea acestui cuvânt, doresc să vă mulţumesc celor care aţi contribuit la îndeplinirea modestelor noastre realizări, să vă felicit pe cei care aţi avut bunăvoinţa să profitaţi de ele – mă refer la membrii înregistraţi ai site-ului – şi să vă urez tuturor celorlalţi să le urmaţi cât mai curând exemplul.

Un AN Nou cât mai Bun şi Dumnezeu să vă binecuvânteze. La mulţi ani!

Reporterul întreabă, Fratele Andryusha n-are încotro și răspunde

-Bună dimineața, aveți puțin timp să discutați cu noi?…

(Aruncând priviri disperate către ușa pivniței, bine zăvorâtă):

-Desigur, cu mare plăcere. Despre ce doriți să discutăm?

-Păi, despre vreme, Sihăstria Apokalypto, site, murături și ce se mai întreabă oamenii în ziua de azi.

-Sigur. Haideți în chilie la Ucenicul Inochentie, că trage Soarele ăsta de decembrie, ceva de speriat.

(Intră amândoi în chilie. Ucenicul dosește borcanul cu ardei iuți, apoi se retrage într-un colț, să citească din Pateric).

-Cum ziceam…

-Haideți să n-o luăm pe ocolite. Știu că vreți să mă întrebați despre site, așa că să n-o mai lungim.

-Drept la țintă. Foarte bine. Despre site. Spuneți-ne despre site.

-Păi, n-ați citit pagina „Despre site”? De ce mă mai întrebați?… (Râde, apoi îi întinde reporterului un ardei iute murat, extras din rezerva strategică a Ucenicului. Reporterul n-are ce face și mușcă din el). Site-ul a devenit o necesitate imperioasă a acestor timpuri, dintr-un motiv foarte simplu: în timp ce pe alte rețele sociale se implementează emoticoane de susținere a mișcării LGBT, noi am simțit nevoia să creăm un spațiu (virtual) dedicat implementării emoticoanelor de susținere a ardeilor iuți. Cumva, nouă ni se pare că această legumă, atât de utilă, este neglijată, ba chiar pe alocuri discriminată, de către societatea modernă.

(Roșu la față și întinzând mâinile după ulcica cu lapte bătut):

-Discriminată? Dar… (restul se topește într-un geamăt înfundat).

-Bine, poate discrimată este prea mult spus, dar, în orice caz, marginalizată și neacompaniată după cum ar merita. Ați văzut dumneavoastră, bunăoară, ca în Occident să se căsătorească cineva cu un ardei iute?… N-ați văzut.

-Bine, dar…

(Pe un ton din ce în ce mai ridicat, din care răzbate frustrarea generată de o nemultumire profundă):

-Cum adică, domnule, când tu ai o societate liberă, deschisă, progresistă, care a rupt orice fel de legătură cu trecutul închistat în dogme și idei perimate, cu discriminările religioase, rasiale, sociale și economice, să nu ai nici o persoană care să se unească cu un ardei iute prin legătura căsătoriei?!… Adică, să vedem: sunt persoane care s-au căsătorit cu gara preferată, cu un copac, cu ele însele, cu statui, cu localități, cu telefonul, cu coordonate geografice,  cu cine vrei (și mai ales cu cine nu vrei), să nu existe NIMENI, absolut NIMENI, căsătorit cu un ardei iute?!… Dar ce-a făcut leguma asta să fie discriminată într-un asemenea hal?!… Faptul că se dezvoltă așa, în tăcere, printre frunzele plantei, fără să deranjeze pe nimeni, ne dă nouă dreptul să o tratam într-un asemenea hal? Dar cine suntem, noi, domnule?!… În afară de specia care poluează cel mai grav planeta, desigur.

(Luând ulcica de la gură și trăgând o gură de aer, după minute bune):

-Adică, vreți să spuneți…

-Da!

-Să afirmați..

-Fără îndoială!

-… că toată agitația asta cu discuții, rețea de bloguri, foumuri, dezbateri, libertate de exprimare… nu este decât un pretext pentru a promova căsătoria dintre un om și un ardei iute?… Asta e tot?

-Am crezut că este evident pentru oricine, de la prima accesare a site-ului.

-Bine. Și, mai departe, să zicem că veți reuși chestia asta. După ce se va realiza prima căsătorie dintre un om și un ardei iute, ce va urma? Vă veți opri? Veți închide site-ul?…

-Nici vorbă. Doar știți foarte bine cât de înapoiată este societatea în care trăim, în ciuda progreselor făcute. Probabil, vom fi nevoiți să luptăm pentru dreptul acestui cuplu de a înfia copii, de a le asigura o educație corespunzătoare, de a-i forma astfel încât să fie pregătiți ca, la rândul lor, să întemeieze familii fericite prin căsătoria cu ardei iuți, murați sau natur, după preferințele sacrosante ale fiecăruia. Se va pune, fără îndoială, chestiunea modificării Constituției, a legislației familiei, a dreptului la moștenire a soțului supraviețuitor… După cum vedem noi lucrurile, va trebui să fim pe baricade multă vreme, pentru a avea garanția că lucrurile s-au schimbat cu adevărat.

-Așa este. Să-i mulțumim, la final, Fratelui Andryusha pentru precizările făcute și să-i urăm sănătate și putere de muncă, pentru a-și duce la îndeplinire idealurile sale.

-Cu plăcere, mulțumesc și eu pentru urări. Mai serviți un ardei murat?…

 

 

 

 

 

 

Cititorii întreabă, Avva Pafnutie cel Nou încearcă să răspundă

-Bine te-am regăsit, dragă Avvă Pafnutie, în acest nou format, dacă pot să zic așa. (Și iată că pot).

-Bine v-am regăsit.

-A fost o perioadă cam lungă de absență din mediul online, lumea începuse să se neliniștească, să se panicheze. Masele largi de cetățeni…

-Da, știu. (oftează) Am avut de lucru anul ăsta cu castraveții, a fost secetă…

(Ucenicul Inochentie are un acces de ilaritate și este îndepărtat discret, de către Avva Sofronie ajutat de Avva Varsanufie).

-Să revenim la noul format, la noul site. De ce ați simțit nevoia acestei schimbări? Ce credeți că va aduce ea nou în peisajul online românesc?…

-Nu știu, Fratele Andryusha m-a convins. Practic, eu eram absorbit de chestiunea secetei… (Râde, apoi desface un borcan de murături și apucă ceva de deasupra. Auditoriul înghite în sec, dar se ține tare). E greu să aduci ceva nou în peisajul online românesc, mai ales cum suntem noi, ascunși după dealuri. Dar, dacă nu vom reuși ceva în mediul românesc, ne-am gândit că, poate, vom reuși ceva la nivel planetar sau, de ce nu, măcar intergalactic…

-Bun, vedem că sunteți pus pe șotii în dimineața asta… să continuăm cu site-ul, dacă permiteți.

-Permit, de ce nu?

-Practic, ce fel de servicii oferiți prin intermediul site-ului, sau cum ar trebui să se raporteze lumea la el? Ce așteptări aveți dumneavoastră de la cititorii site-ului?

-Serviciile oferite sunt aceleași ca pe majoritatea site-urile de socializare online: îndrumare spirituală, dezvoltare personală, sfaturi de îngrijire, stil de viață, un pic de interogare a viitorului cu ajutorul horoscopului… Chestiuni firești, creștine, care se practică peste tot.

-Mda…

-In ceea ce privește modul cum ar trebui să se raporteze lumea la el – am discutat și cu Fratele Andryusha și cu celelalte Avve – lumea ar trebui să se comporte firesc, civilizat, să-și facă cont de user, să scrie postări, să participe la forumuri, dezbateri, să-și ceară prietenia unii altora, să creeze grupuri private, în care să-i bârfească pe ceilalți, înscriși în alte grupuri private, să trimită articole spre publicare pe blog, sau cereri de creare a propriilor bloguri în rețeaua noastră, și așa mai departe. Cu alte cuvinte, să se comporte ca în viața reală, fără să facă prea mult caz.

-Cu alte cuvinte, nimic ieșit din comun, bizar, care să nu se încadreze în limitele obișnuite ale creștinismului modern, civilizat.

-Exact. Nu dorim să ieșim în evidență.

-Și, totuși (mă tem că trebuie să insist), de unde ideea acestui proiect, dacă nu doriți să oferiți nimic nou, revoluționar, ca să zic așa?

-Meritul (între ghilimele) îi aparține Avvei Varsanufie, în calitate de stareț al Sihăstriei.

-Așa…

-Da. El, văzându-l pe Fratele Andryusha cum dă târcoale mai toată ziua pe la pivnița cu murături, s-a gândit să facă ceva, să-l ajute să scape de obsesia asta… Practic, cum a procedat în cazul Ucenicului Inochentie, care făcuse o obsesie pentru bicicleta Avvei Sofronie. I-a poruncit să-și ia un Bugatti Veyron și s-a rezolvat.

-Am înțeles. Mulțumim mult pentru timpul acordat, toate cele bune!

-Doamne ajută!

Am intrat în Primul Post

Pentru că toate lucrurile bune trebuie să aibă un început, precum toate lucrurile rele trebuie să aibă un sfârșit, să începem, așadar, cu începutul nostru:

Astăzi, 30 noiembrie 2017, declarăm deschis site-ul freesdom.org , un loc unde să ne adunăm virtual și să discutăm spiritual, până când va veni timpul să ne adunăm spiritual și să discutăm față către Față.

La mulți ani! și Bine ați venit!, dragi oaspeți (adică, pe latinește, user-i).